Nieuw dit jaar!

In 2024 heeft Formatieplanner-po niet alleen een nieuwe frisse uitstraling gekregen maar is het met ingang van 2024-2025 ook mogelijk om via de Formatieplanner-po een werkverdelingsplan op te stellen.

Training Formatieplanner-po en CAO-po

De Formatieplanner-po.nl biedt de mogelijkheid om een training te volgen over de CAO-PO in relatie tot de Formatieplanner-po.nl en het gebruik hiervan. Een groot aantal gebruikers heeft aangegeven deze training zeer op prijs te stellen. De trainingen kunnen zowel online als op locatie gevolgd worden.

Inhoud van de training

Tijdens deze twee uur durende training gaan we samen het gebruik van Formatieplanner-po.nl ontdekken. Stap voor stap nemen we de applicatie door, met handige tips en concrete praktijkvoorbeelden. Naast het praktische gebruik van Formatieplanner-po.nl, behandelen we ook vragen die te maken hebben met de interpretatie en implementatie van afspraken uit de CAO-PO.

De kennis die je tijdens de (online) sessies opdoet, breng je direct in de praktijk in je eigen werkomgeving. Aan het einde van de training heb je grotendeels de Formatieplanner-po.nl ingevuld voor het komende schooljaar, specifiek voor jouw school. Daarnaast krijg je inzicht in de CAO.

De kosten voor deze training bedragen € 250,- per school, met een maximum van twee deelnemers.

We bieden ook op maat gemaakte trainingen aan. Denk hierbij aan dagtrainingen waarbij meerdere scholen binnen jouw bestuur tegelijkertijd instructies ontvangen over het gebruik van Formatieplanner-PO, op locatie. Dit biedt de mogelijkheid om stichtingsbrede afspraken te maken, zoals bijvoorbeeld nascholing of de inzet van duurzame inzetbaarheid.

Veelgestelde vragen

De Formatieplanner-po is een gebruiksvriendelijke applicatie die speciaal ontworpen is voor het basisonderwijs. Het programma is web-based, dus je hoeft geen software te installeren op je netwerk of computer. Je kunt overal inloggen waar je internet hebt.

In de applicatie kun je eenvoudig roosters invoeren voor de groepen op jouw school. Voer vakantie- en studiedagen in, en op basis daarvan wordt een precieze urenberekening gemaakt voor de leerlingen.

Daarnaast kun je gegevens van medewerkers invoeren. Door enkele gegevens in te vullen, berekent de applicatie automatisch wat er van een medewerker aan werkzaamheden verwacht mag worden, rekening houdend met de werktijdfactor. Plan lesgevende uren in, leg afspraken over duurzame inzetbaarheid en professionalisering vast, en koppel andere schooltaken uit het taakbeleid aan specifieke medewerkers. Op een overzichtelijke manier maak je voor iedere medewerker een individuele jaartaak. Vanuit alle gegevens is het vervolgens mogelijk om een werkverdelingsplan op te stellen welke je ter goedkeuring aan de PMR kunt voorleggen.

Nadat je je hebt aangemeld, sturen we je per e-mail zowel de factuur als je inloggegevens toe. Hiermee kun je meteen aan de slag. Omdat we begrijpen dat er vaak tijdsdruk is aan het einde van een schooljaar, vinden we dit belangrijk. We gaan ervan uit dat je de factuur binnen de gestelde termijn van 14 dagen zult betalen.

U kunt zich aanmelden via de inlogpagina van Formatieplanner-po.nl. Via de knop “aanmelden” komt u bij een invulformulier, uw gegevens worden daarna direct doorgestuurd, uw aanmelding wordt dan zo snel mogelijk verwerkt.

Dit hangt af van jouw specifieke situatie. Als het gaat om een kleine nevenvestiging of dislocatie, en de schooltijden, het taakbeleid en de afspraken over de invulling van de uren zijn hetzelfde, dan is het niet noodzakelijk. Als het echter om een andere school gaat, raden wij aan om een extra inlogcode aan te schaffen voor een overzichtelijke werkwijze.

je na het inplannen van medewerkers extra vakantiedagen toevoegt, worden de lesgevende taken van de betrokken medewerker niet automatisch uitgepland bij elke optie. Dit dien je handmatig te doen, wat de kans op vergissingen vergroot.

Ga naar “Leerkracht – Les toevoegen” om een reeks ingeplande lesuren aan te geven. Onderaan het scherm verschijnt een lijst met geplande activiteiten, waar je kunt sorteren op verschillende items en deze kunt verwijderen.

Bovendien kun je ook via “Leerkracht – Bekijken” de ingeplande data op een kalender zien. Als je met de linkermuisknop op een datum gaat staan en hier klikt, kun je eenvoudig losse dagen inplannen en verwijderen.

De berekening van deze werktijdfactor is dusdanig complex dat het raadzaam is dit over te laten aan de afdeling P&O/ Financiën van je organisatie of aan het administratiekantoor. Vaak ligt hier ook nog een salarisberekening aan ten grondslag. Deze berekening vereist specifieke kennis.

De applicatie wordt jaarlijks ge-update naar de laatste regelgeving en inzichten. Gebruikerservaringen worden jaarlijks meegenomen om de applicatie te optimaliseren.

  • Er vindt geen automatische verlenging plaats. Jaarlijks wordt gevraagd of het abonnement moet worden verlengd. Vooraf opzeggen is niet nodig.
  • Elk jaar worden de basisgegevens van de school automatisch naar het volgende schooljaar overgezet. Niet alle gegevens hoeven opnieuw te worden ingevoerd.

Een kalenderjaar heeft 365 dagen, bij een schrikkeljaar 366. Dat zijn 52 weken + 1 of 2 dagen.

Wanneer 30 september een lesdag is, tellen we dit mee bij de invoering van vakantie dagen en vrije dagen. In een schrikkeljaar wordt 29 september ook meegeteld (wanneer dit ook een lesdag is). Het programma houdt hier zelf rekening mee.

Dat klopt. Wanneer je tijdens het inplannen van vakanties aangeeft dat het om een studiedag gaat, wordt deze in een aparte kolom bovenin het medewerkersgedeelte van het menu weergegeven. Hier kun je medewerkers koppelen aan de studiedagen, zodat hun uren worden meegenomen in het overzicht.

In de CAO-PO 2023 wordt niet meer gesproken over de opslagfactor maar gesproken over voor-en nawerk lesgevende taak. In de applicatie gaan wij er nog wel vanuit dat er een percentage wordt gehanteerd voor dit voor- en nawerk.

Dit heeft te maken met de internetbrowser die wordt gebruikt. Een actuele browser is een ‘must’. Uit ervaring blijkt dat Google Chrome de beste browser is.